Oś symetrii
Legend of Fuyao: Dany jest trójkąt o równych bokach
Udowodnić że trójkąt ten ma oś symetrii.
3 maj 12:47
πesio:

W czym tu jest problem?
3 maj 12:52
Legend of Fuyao:

Dzień dobry.

Nie sprawdziłem tresci i ma byc o dwoch rownych bokach czyli trójkat rownoramienny
Czy moge napisac ze prosta k jest dwusieczna kąta C wobec tego kazdy punkt boku Ac i punkt do
niego symetryczny boku BC jest rownoodlegly od prostej k
Albo ze punkt A jest obrazem punktu B i punkt B jest obrazem punktu A wzgledem prostej k Wobec
tego prosta k jest jego osia symetrii
3 maj 13:15
Filip:
a czym jest moze dwusieczna kata C w trojkacie rownoramiennym>
3 maj 15:42
Fuyao:

Srodkową wzdlędem podstawy ,takze wysokościa
Tak bardziej przemyslaem to i wedlug mnie chodzi o to ze
Rzuty rownych odcinków pochylych sa rowne
wobec tego AD=BD
S{
(k)}(AD)=BD
S{
(k)}(BD)=AD wiec prosta k jest osia symetrii tego trojkata i tylko te prostej ta wlasnosc
przysluguje w tym trojkacie
3 maj 18:02
Fuyao: Eta ,
Mila Dobrze ?

Miałem dylemat która Pania wymienic pierwszą ale poleciałem po alfabecie .
3 maj 19:02