trygonometria
ewka: | | π | | π | |
wykaż że funkcja f(x)= cos2x +cos2( |
| +x)− cosxcos( |
| +x) jest funkcją stałą. |
| | 3 | | 3 | |
funkcja jest stała kiedy f(x
1) = f(x
2)
więc co z tym zrobić?
proszę o pomoc
3 mar 18:08
R.W.16l: f(x1)−f(x2)=0
| | π | | π | |
f(x1)=cos2x1+cos2( |
| +x1)−cosx1cos( |
| +x1) |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
f(x2)=cos2x2+cos2( |
| +x2)−cosx2cos( |
| +x2) |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
[cos2x1+cos2( |
| +x1)−cosx1cos( |
| +x1)] − |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
[cos2x2+cos2( |
| +x2)−cosx2cos( |
| +x2)] = 0 |
| | 3 | | 3 | |
tym się pobaw może
3 mar 18:13
ewka: ok spróbuję

dziekuję ;
3 mar 18:15
R.W.16l: tzn. NIE
o tak:
zał.
x1<x2
||
x1−x2<0
x∊ℛ
teza:
f(x1) ? f(x2)
||
f(x1)−f(x2) ? 0
dowód
f(x1)−f(x2) <− liczysz tak, bez założenia, że jest to funkcja stała, a na końcu, jak już
dalej nie uprościsz określ czy jest >, < czy = zeru
3 mar 18:16
ewka: dziekuję za pomoc
3 mar 18:18
kaś: ja bym skorzystała ze wzoru na sumę kąta
| | π | | π | | π | |
cos( |
| +x)=cos |
| cosx−sin |
| sinx
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
do wzoru funkcji i po wyliczeniu i uproszczeniu wychodzi f(x)=liczba, czyli funkcja stała
3 mar 20:41