Okręgi
Kamila: Dany jest okrąg o środku w punkcie S = (60,40) i promieniu równym 97. Prosta o równaniu
3x+4y+20=0 przecina ten okrąg w dwóch punktach A i B. Oblicz długość odcinka AB
3 maj 11:37
Louie314: Obliczasz odległość środka okręgu od danej prostej, a potem z twierdzenia Pitagorasa obliczasz
połowę długości cięciwy AB. Na koniec mnożysz przez 2 i masz wynik.
3 maj 11:50
ICSP: 130
3 maj 11:53
Kamila: A możecie podać jak obliczyć odległość środka okręgu od dane prostej?
3 maj 11:55
ICSP: wykorzystując wzór na odległość punktu od prostej.
prosta: Ax + By + C = 0
punkt: P(x,y)
to odległość punktu od prostej dana jest wzorem:
| | |Ax + By + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
3 maj 12:03
3 maj 12:04
Louie314: Prosta w postaci ogólnej:
Ax+By+C=0
Punkt:
P=(x
0,y
0)
Odległość punktu od tej prostej obliczamy ze wzoru:
W tym zadaniu:
Prosta w postaci ogólnej:
3x+4y+20=0
Punkt:
S=(60,40)
Zatem:
A=3
B=4
C=20
x
0=60
y
0=40
d=...
3 maj 12:05
Kamila: OK
3 maj 12:09
Legend of Fuyao: Żeby to rownanie prostej bylo w bardziej przyjaznej postaci to mozna by zrobic tez tak
Policzyc punkty przeciecia sie prostej z okregiem i ze wzoru na odleglosc dwoch punktow policzc
długośc odcinka AB
3 maj 12:19