Punkt A (15, -5) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o kącie prostym przy
kosek: Punkt A (15, −5) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o kącie prostym przy wierzchołku B,
opisanego na okręgu x2 + y2 = 25. Wyznacz wierzchołki B i C tego trójkąta, wiedząc, że jego
przeciwprostokątna jest równoległa do osi OX.
Bardzo proszę o wyjaśnienie
2 maj 23:16
Legend of Fuyao: Zrozumiesz jak zrobisz rysunek do zadania
2 maj 23:22
kosek: zrobilem rysunek i nie idzie mi, wytlumaczenie w ksiazce jest strasznie dziwne i nieklarowne,
dlatego prosze o pomoc
2 maj 23:24
Filip:
2 maj 23:28
Filip:

można odczytać, że punkt B ma wspólrzedne (−5, −5)
2 maj 23:30
kosek: wedlug ksiazki B = (−1,7)
2 maj 23:31
Filip:

co wiecej, zauwaz ze
punkt C ma wspolrzedne (−5, x), teraz z pitagorasa:
(x + 5)
2 + 20
2 = (15 + x)
2
liczysz x
2 maj 23:34
Filip:
przepraszam najmocniej, nie zauwazylem ze PRZECIWPROSTOKATNA ma byc rownolegla do osi x
2 maj 23:34
Louie314: Najpierw rysujesz styczną do okręgu równoległą do osi OX, która przechodzi przez punkt
A(15,−5). Łatwo wyznaczysz jej równanie (w tej prostej zawierać się będzie
przeciwprostokątna). Następnie wyznaczasz drugą styczną do okręgu, która przechodzi przez
punkt A(15,−5) (skorzystaj z tego, że jest to prosta przechodząca przez punkt A, a jej
odległość od środka okręgu wynosi 5). Potem znajdujesz styczną do okręgu, która jest
prostopadła do wyznaczonej właśnie stycznej (znowu skorzystaj z odległości tej prostej od
środka okręgu). Gdy wyznaczysz już wszystkie te styczne, to wystarczy, że policzysz punkty ich
przecięć − to będą wierzchołki trójkąta. Powinno wyjść:
B=(−1,7)
C=(−10,−5)
2 maj 23:36
kosek: przy ostatniej stycznej BC wychodzą mi dwa rozne b, nie wiem ktory odrzucic
2 maj 23:54
kosek: a dobra, ten ujemny nie moze byc bo przecinałby oś OY w punkcie ujemnym a to nie pasuje
2 maj 23:55
kosek: dziekuje za pomoc, wyszło

pozdrawiam
3 maj 00:02
πesio:

Podaję taki sposób ( może ktoś skorzysta)
z tw. o odcinkach stycznych ( dane na rys.
z tw. Pitagorasa : (e+15)
2=(e+5)
2+20
2⇒ ...
e=|CD|=10
|CD|=10 i D=(0,−5) i C(x, −5) to C(−10,−5)
| | 15*20 | |
to |AB|=20, |AC|=25, |BC|=15 to h= |
| =12 |
| | 25 | |
|CE|=
√152−122= 9 to
→
CB= [9,12] więc B=(−10+9, −5+12) =(−1,7)
odp: C(−10,−5) , B(−1,7)
=================
3 maj 01:14