pr
dzonypieczony: W trójkąt prostokątny wpisano okrąg, który podzielił przeciwprostokątną na odcinki długości
x i y . Jeśli P oznacza pole tego trójkąta, to:
b) P = 2x * y
c) P = x * y
potrzebny specjalista do planimetrii xd ten dział mnie niszczy
2 maj 21:34
πesio:
P=xy
2 maj 21:38
ICSP: r − promień okręgu.
(x+r)2 + (y+r)2 = (x+y)2
xr + yr + r2 = xy
xr + yr +r2 + xy = 2xy
(x+r)(y+r) = 2xy = P
2 maj 21:40
πesio:
W treści pewnie jest tak: ( tylko nie chciało Ci się porządnie przepisać treści)
........ punkt styczności okręgu z przeciwprostokątną podzielił....
2 maj 21:40
ICSP: jeszcze przez 2 zapomniałem podzielić
2 maj 21:42
πesio:
2 maj 21:42
ICSP: | | 1 | | 1 | |
P = |
| (x+r)(y+r) = |
| *2xy = xy |
| | 2 | | 2 | |
tak powinna wyglądać ostatnia linijka.
2 maj 21:44
dzonypieczony: o dzieki wielkie, a co do tresci to taka jest jak napisalem
2 maj 21:45
Filip: tresc zadania jak najbardziej poprawna i zrozumiala dla przecietnego zjadacza chleba
2 maj 21:49
πesio:
P= (x+y+r)*r=r2+xr+yr
2P=(x+r)(y+r)= xy+xr+yr+r2
2P= xy+P
P=xy
2 maj 21:50
Legend of Fuyao: Okrąg wpisany w trójkąt to taki okrąg ktory jest styczny do trzech boków tego trójkąta
Wobec tego zeby okrąg podzielił na dwa odcinki przeciwprostokątna musialby ja przeciąć . A tak
byc nie może
Wiec musi być ze to punkt stycznosci okręgu z przeciwprostokątną podzielił ją na dwa odcinki
2 maj 22:01
πesio:

@ pieczonego Jaśka

Oblicz pole trójkąta ABC
i zakoduj trzy pierwsze cyfry rozwinięcia dzisiętnego tego wyniku
2 maj 22:21
Mila:

p=x+y+r
dalej jak u πesia
2 maj 22:22
πesio:
2 maj 22:22
Filip:
2 maj 23:45