pr
dzonypieczony: Stosunek pola trójkąta równobocznego opisanego na okręgu do pola trójkąta
równobocznego wpisanego w ten okrąg wynosi:
pomocy
2 maj 17:37
Legend of Fuyao: Dobrze jest pamiętać że w trójkącie rownobocznym bok a jest równy
a=
√3R R−promien okręgu opisanego na trójkącie
lub
a=2
√3r r− promień okręgu wpisanego w trójkąt
więc S− pole
| | 1 | | 3 | |
S= |
| √3a2= |
| √3R2=3√3r2 |
| | 4 | | 4 | |
2 maj 18:00
πesio:

4
2 maj 18:03
πesio:
No i po ptokach
2 maj 18:04
silnia: Wytlumaczy ktos, bo nie rozumiem...
21 mar 19:53
Mila:
Umiesz coś o Δ równobocznym?
21 mar 20:07
silnia: Tak, po prostu glowa mi szwankuje akurat przy tym
21 mar 20:09
Eta:

Pdużego Δ=4S PmałegoΔ=S
21 mar 20:14
Mila:

Różne są sposoby:
1) Δ są podobne
h=|SF|=2r+r=3r−wysokość ΔDEF
2)
H=|FC|=2r+|OC|=2r+4r =6r −wysokość ΔABC
| |FC| | | 6r | |
| = |
| =2=k skala podobieństwa Δ |
| |FS| | | 3r | |
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
2) To zadanie to pewnie test wyboru, możesz przyjąć, że np.2r=4, to r=2
wtedy h=6, H=12
k
2=4
21 mar 20:37