pr
dzonypieczony: W trapez prostokątny o podstawach 4 i 6 wpisano okrąg. Promień tego okręgu ma długość:
pomoże ktoś ? cos mi nie moze wyjsc...
2 maj 16:03
janek191:
h + c = 4 + 6 = 10
c = 10 − h
oraz
h2 + 22 = c2
więc
h2 + 4 = ( 10 − h)2
h2 + 4 = 100 − 20 h + h2
20 h = 96
h = 4,8
h = 2 r
zatem
r = 2,4
======
2 maj 16:14
janek191:
2 maj 16:20
dzonypieczony: to nw jak ja to robilem ze robilem tak samo a inaczej mi wychodziło haha, dzieki w kazdym razie
2 maj 16:22
πesio:

r
2=(4−r)(6−r) ⇒ ... r=2,4
2 maj 16:23