Obliczyć pola obszarów ograniczonych podanymi krzywymi.
Aisser: Obliczyć pola obszarów ograniczonych podanymi krzywymi.
Witam przy liczeniu całki podwójnej z takiego obszaru : y=√|x|, y=x2
Wychodzi mi wynik −2/3 w odpowiedziach jest 2/3
z definicji modułu podzieliłem sobie na 2 obszary jeden x∊<−1,0) drugi x∊<0,1>
i policzyłem po nich całki podwójne od 1 i teraz nie wiem czy gdzieś mam błąd,
czy wynik jest z dokładnością do znaku
i jest dobrze, no bo to w końcu pole.
Z góry dziękuję za pomoc.
2 maj 15:05
wredulus_pospolitus:
Aisser ... a jak może wyjść POLE ujemne
2 maj 15:13
wredulus_pospolitus:
1) zauważamy że zarówno f(x) =
√|x| jak i g(x) = x
2 są funkcjami parzystymi
2) punkty przecięcia to x= −1 , x = 0 i x = 1
3) mając na uwadze punkty (1) i (2) liczymy całkę 2*∫
01 (f(x) − g(x)) dx =
| | 2 | | x3 | |
= 2*∫01 (√x − x2) dx = 2* [ |
| p(x3} − |
| ]01 = |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
= 2*( |
| − |
| − 0 + 0) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2 maj 15:16
Aisser: Dzięki, faktycznie pole ujemne wyjść nie powinno
2 maj 15:20