Niech X oznacza ilość orłów uzyskanych w pięciu rzutach monetą, a Y oznacza ilo
wojko: Niech X oznacza ilość orłów uzyskanych w pięciu rzutach monetą, a Y oznacza ilość reszek
uzyskanych w tym samym eksperymencie. Współczynnik korelacji zmiennych losowych X i Y wynosi:
Wskazówka: warto zauważyć, że X+Y=5
a)5
b)1
c)−1
d)0
e)−5
2 maj 09:34
I'm back:
Przypominam sobie czym jest współczynnik korelacji.
Wartość współczynnika korelacji jest w przedziale < − 1 ; 1 > (czyli już dwie odpowiedzi
odpadają) i wskazuję czy i jaka zależność jest pomiędzy zmiennymi losowymi.
Wartosc − 1 oznacza korelacji ujemna (czyli gdy zwiększenie wartości X wpływa jednoznacznie na
Zmniejszenie wartości Y, czyli np gdy X = 5−Y)

Wartość 0 oznacza że zmienne losowe są niezależne (nie ma zależności pomiędzy nimi w
przyjmowanych wartościach)
Wartość 1 oznacza że korelacja jest dodatnia (zwiększenie wartości X powoduje zwiększenie
wartości Y, np X = Y)
Tak trudno zajrzeć do teorii maturzysto?
2 maj 10:06
daras: jaki tam maturzysta? to jest wybitnie wyższy poziom
2 maj 14:56