Jak uzasadnić, że kąt COF jest prostokąty?
Majkel:

B i A , to punkty styczności.
30 kwi 22:39
Majkel: Trapez prostokątny
30 kwi 22:41
wredulus_pospolitus:

2α + 2β = 180
o −−> α+β = 90
o −−−> stąd trójkąt prostokątny
30 kwi 22:47
wredulus_pospolitus:
natomiast te czerwone trójkąty są trójkątami przystającymi (cecha KBB)
30 kwi 22:47
paker:
30 kwi 22:51
rekap:
30 kwi 23:48
Majkel: @wredulus, ok trójkaty przystające rozumiem. A na podstawie czego 2α + 2β = 180o ?
1 maj 00:40
paker:
A co, nie widać Majkel na moim rysunku, pamiętasz jeszcze ze szkoły podstawowej pojęcie
kątów odpowiadających i przyległych, jak nie, to powtórz sobie tamten materiał
1 maj 01:11
wredulus_pospolitus:
@Majkel
z definicji trapezu wiemy, że suma tych dwóch kątów równa jest 180
o (w przeciwnym razie
podstawy niebyły by równoległe do siebie)
Albo jak wolisz .... suma kątów w trapezie = 360
o ... odejmij od tego dwa kąty proste
1 maj 10:24
Majkel: @wredilus Dzięki

@paker:
W sensie, że 2a+2(90*−a)=180*? Poza tym dzięki za rysunek.A jakbym chciał ustalić, który z
trójkątów ma kąt alfa(Mam na myśli dwa tójkąty prost. w lewym górnym rogu)
to jest inny sposób na to poza 180*−(90*−a)−90*=a ? Dzięki bardzo za pomoc
1 maj 11:30