Oblicz obwód trojkąta, pomocy!
Julka:

Oblicz obwód trójkąta ABC, jeśli kąt acb jest kątem prostym, ac = 4, oraz db=6
(ta kropka koło d, to kolejny kąt prosty jaki został podany na rysunku)
I ja zrobiłam to z trzech równań pitagorasa
x
2 + y
2 = 36
y
2 + 36 = z
2
36 + z
2 = (x+6)
2
Tyle że to doprowadza mnie do delty niewymiernej, a w konsekwencji x1 oraz x2 sa liczbami
niewymiernymi, a odpowiedz to ze x = 2,
Tu moje pytanie, czy tak nie można, czy po prostu popełniam gdzieś błąd

?
30 kwi 20:33
Whitesnake : może przez to ze AC=4 a nie 6 tak jak na rysunku
30 kwi 20:39
πesio:

Z podobieństwa trójkątów ADC i ABC z cechy (kkk)
i a=
√82−42=....
30 kwi 20:46
Julka: Ojezusie, jak zwykle czytanie ze zrozumienia mnie pokonała dziękuje whitesnake,
I dziękuje panie Piesiu, za ukazanie innego sposobu rozwiązania!
30 kwi 20:49
πesio:
30 kwi 20:50
Mila:

h
2=x*6, x>0
W ΔADC: h
2+x
2=16
x
2+6x−16=0
Δ=36+4*16=36+64=100
| | −6−10 | | −6+10 | |
x1= |
| ∉Dr lub x2= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
|AB|=8
8
2=4
2+a
2
64−16=a
2
a=
√48=4
√3
Obw=4
√3+4+8=12+4
√3
30 kwi 20:57
πqś:
Obw − co to?, czy pole to Pol?
30 kwi 23:00
πesio:
30 kwi 23:44
πqś:
objętość to Obj, długość to Dług itd.
1 maj 01:14
Whitesnake : To zależy z jakich książęk się korzysta
W jednych jest w odpowiedzi Obw= .... w drugich L= .......
1 maj 11:24
Filip: a może po prostu Obwód = ...
1 maj 14:47
Legend of whitesnake : Dla mnie bardziej naturalne jest napisanie Obw= .... niz 2p= ..... gdyz p− to polowa
obwodu według wzorów
1 maj 14:56
πesio:
Pole oznaczamy zwykle przez P lub S
Obwód oznaczamy L lub 2p
Ob −−− to badanie opadu krwi
1 maj 15:40
Mila:
πesio w akcji

Ewa wzywa 07!
1 maj 16:31
Legend of whitesnake : Jeśli jeszcze wezwiesz 007 to nie tylko Borewicz ale James Bond pojawią sie aby Cię ratować
1 maj 16:58
πesio:
Hej Mila
πesio ≠πqś
1 maj 17:45
Mila:
Dobrze. πqś to Twoja πesiu sympatia forumowa . Trzymajcie się .
2 maj 17:42
Legend of Fuyao: Niestety 07 już się nie zgłosi .
Niech spoczywa w pokoju
2 maj 18:11
Mila:
Tak mi smutno z powodu tej śmierci

Niech spoczywa w spokoju. W żartach wczorajszych
wspomniałam a dziś taka wiadomość.
Ta pandemia nas wykończy.
2 maj 18:37
πesio:
Smutna ta wiadomość
2 maj 18:39