1) prowadzimy płaszczyzny równoległe do podstawy i przechodzące przez punkty wyznaczone w
zadaniu
2) zauważamy, że te płaszczyzny dzielą krawędzie wyjściowego sześcianu na trzy równe części
| a | a3 | |||
3) zawiązku z tym mały sześcian ma krawędź równą | ... związku z tym Vm = | |||
| 3 | 27 |

| a√3 | ||
|FJ|= | ||
| 3 |
| a√3 | ||
|FS|= | ||
| 2 |
| 8 | ||
wtedy v= | a3 | |
| 27 |
masz 'rzut od przodu'
rozumiem, że |FS| − |FJ| = długość przekątnej małego sześcianu .. tak
| a√3 | ||
no to masz ... = | −−−> | |
| 3 |
| a | |||||||||
krawędź małego sześcianu = |A'B'| = | = | |||||||||
| √3 | 3 |