analiza matematyczna
gal: Wyznacz kąt, pod jakim przecinają się wykresy funkcji 𝑓(𝑥) = 𝑥2
i 𝑔(𝑥) = √𝑥 w punkcie o niezerowej odciętej.
30 kwi 16:57
Whitesnake : Wydaje się że bedzie to kąt pod jakim przecinaja się styczne do tych wykresów
30 kwi 17:06
Louie314: Punkt przecięcia się wykresów (o niezerowej odciętej) to (1,1).
Obliczamy pochodne:
f'(x)=2x
Obliczamy szukany kąt:
| | f'(x0)−g'(x0) | | | |
α=arctg| |
| |=arctg| |
| |= |
| | 1+f'(x0)*g'(x0) | | 2 | |
| | 3 | |
=arctg( |
| )≈36,87 (stopni) |
| | 4 | |
30 kwi 17:15
gal: | | 1 | | 1 | |
wyszły mi dwie proste L:y=2x−1 i K: y= |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a1−a2 | | 3 | |
i ze wzoru tgα= | |
| | tgα= |
| =>α=20,5 stopni i nie wiedziałem czy dobrze, |
| | 1+a1a2 | | 8 | |
ale między naszymi rozwiązaniami są różnice
30 kwi 17:35
ICSP: | | 3 | | π | |
tg(α) = |
| , 0 < α < |
| |
| | 4 | | 2 | |
opisuje jednoznacznie kąt alfa.
30 kwi 17:40