wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=2x^2-x^4 w przedziale
Isamiel: wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=2x2−x4 w przedziale <−2,1>
30 kwi 12:25
Louie314: f(x)=2x2−x4
f(−2)=−8
f(1)=1
Obliczamy pochodną:
f'(x)=4x−4x3
Zerujemy ją:
f'(x)=0 ⇔ 4x−4x3=0
x−x3=0
x(1−x2)=0
x(1−x)(1+x)=0
x=−1 lub x=0 lub x=1
Teraz trzeba sprawdzić te punkty pod kątem istnienia ekstremów, obliczyć ich wartości i
porównać z f(−2) oraz f(1).
30 kwi 12:37
wredulus_pospolitus:
Louise ... po co pochodna:
f(x) = −x2(x2−2) −−−> f(t) = −t(t−2) gdzie t ∊ < 0 ; 4 > −−−> t = 1 <−−− wierzchołek,
a najmniejszą wartość f(t) przyjmuje dla t=4
stąd
największa wartość dla x = −1 lub x = 1
najmniejsza wartość dla x = −2
30 kwi 12:41