Suma dwóch liczb dodatnich jest równa 6 Na jakich liczb suma ich sześcianów jest
Isamiel: Suma dwóch liczb dodatnich jest równa 6 Na jakich liczb suma ich sześcianów jest najmniejsza ?
30 kwi 12:17
wredulus_pospolitus:
a+b = 6 −−−> b = 6−a
a3 + b3 = a3 + (6−a)3 = .... = f(a)
i szukasz minimum lokalnego:
f'(a) = ...
30 kwi 12:19
Adamm:
f(x) = x2+(6−x)2, 0<x<6
minimum jest oczywiście dla x = 3
30 kwi 12:20
wredulus_pospolitus:
Adamm ... sześciany

oczywiście to nie zmieni minimum lokalnego .. ale to nie ta funkcja
30 kwi 12:24