Całka podwójna objętość
Mateusz: Za pomocą całki podwójnej obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami y2 + x = 0,
z2 + x =0, x + 4 = 0
30 kwi 12:16
luui:
V = D∫∫ 2√x dxdy
D:
y2 ≤ x ≤ 4
−2 ≤ y ≤ 2
30 kwi 15:17
jc: Niestety, to było zadanie dla wielbicieli liczb ujemnych. Wynik może być dobry, bo odbicie
nie zmienia objętości.
Przy okazji, czy potrafi ktoś podać definicję bryły ograniczonej powierzchniami?
Każda z powierzchni, np. y2+x=0 określa dwa zbiory, ta akurat y2+x≥0, y2+x≤0.
Skąd wiadomo, który zbiór autor miał na myśli?
30 kwi 15:47
luui: Łącząc powierzchnie: y2 + x =0
wraz z: z2 + x = 0
Otrzymujemy: x = −y2−z2
A to jest paraboloida eliptyczna (dla wielbicieli liczb ujemnych).
Z def: z = Ax2 + By2 // gdzie A i B są tego samego znaku
30 kwi 16:27
Mateusz: Bardzo dziękuję za pomoc
30 kwi 16:51
luui: Łączenie powierzchni okazało się nietrafne.

Co to za bryła? (namiot kopułowy będzie raczej smętnym określeniem)
1 maj 00:40
jc: Pewien wzór ogólny zapisany kilkaset lat temu (zamieniam osie i ograniczenia).
a ≤ z ≤ b
0 ≤ x ≤ f(z)
0 ≤ y ≤ f(z)
V = ∫ab f(z)2 dz
U nas
0 ≤ z ≤ 2
0 ≤ x ≤ √z
0 ≤ y ≤ √z
V = ∫02 z dz = 2
Wynik należy pomnożyć przez 4.
1 maj 07:46
jc: To akurat typowy współczesny namiot.
1 maj 07:48