trygonometria wartości funkcji
kaja: oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne jeżeli alfa (270,360) i cos 513
30 kwi 12:07
ICSP: | | 12 | |
sinα = −√1 − cos2α = − |
| |
| | 13 | |
30 kwi 12:10
wredulus_pospolitus:
cos
α = 5/13 −−−> z jedynki trygonometrycznej: sinα = ± 12/13 −−−> patrzymy na
ćwiartkę w której jest kąt i wybieramy sinα = ...

tgα = sinα/cosα = ...

ctgα = cosα/sinα = ...

PS.
| | 52 | | 25 | | 169 − 25 | | 144 | |
sin2α + |
| = 1 −−−> sin2α = 1 − |
| = |
| = |
| |
| | 132 | | 169 | | 169 | | 169 | |
30 kwi 12:12
Whitesnake : Bezpieczniej w takim przypadku napisać tak
| | 3 | |
α∊( |
| π,2π) gdyz cos270≠cos270o i tak samo cos360≠cos360o |
| | 2 | |
cos270= cos270*57,3
o=cos15471
o
cos360=cos360*57,3=cos20628
o
30 kwi 12:17
kaja: a czy tg i ctg nie będą dodatni?
30 kwi 12:19
wredulus_pospolitus:
@kaja ... w IV ćwiartce ? Nie
30 kwi 12:20
Whitesnake : Nie .To jest 4 ćwiartka .
30 kwi 12:20
Louie314: Nie będą, gdyż kąt odpowiada IV ćwiartce, a tam tylko cosinus jest dodatni.
30 kwi 12:20