Logarytmy
Sojowo-waniliowe latte: Liczba log3(4) jest równa:
b) log2(9)
d)log2(
√3)
Wyszło mi D (dobrze?)
30 kwi 09:59
ite: to nie jest dobra odpowiedź, jak liczysz?
30 kwi 10:16
janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log3 4 = log3 22 = 2 log3 2 = 2* |
| = |
| = |
| |
| | log2 3 | | 2 log2 3 | | log2 9 | |
30 kwi 10:23
ite: czy przedostatni znak równości jest uzasadniony?
30 kwi 10:25
janek191:
Pomyłka
30 kwi 10:32
janek191:
| | 2 | | 2 | | 2 | |
log3 4 = 2 log3 2 = |
| = |
| = |
| = |
| | log2 3 | | log2 (√3)2 | | 2 log2√3 | |
30 kwi 10:35
Whitesnake : Wyszliśmy z logarytmu , dostaliśmy w odpowiedzi logarytm więc nadal nie wiemy ile jest równa
ta liczba początkowa
| | 1 | |
Teraz ile jest równa liczba |
| ? |
| | log2√3 | |
30 kwi 10:39
Snakewhite: = 5.75374823944
30 kwi 11:36
Whitesnake : Sprawdżmy
| | 1 | | 1 | | log3 | | 1 | | 0,477 | |
log2√3= |
| log23= |
| * |
| = |
| * |
| =0,792 |
| | 2 | | 2 | | log2 | | 2 | | 0,301 | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| = 1,(26) |
| log2√3 | | 0,792 | |
30 kwi 12:05
wredulus_pospolitus:
Whitesnake −−− ale co Ty sprawdzasz

I po co ?
30 kwi 12:14
Whitesnake : Gdyż uważam że kazdy logarytm ma swoja wartość i te wartość należy policzyć a nie przedstawić w
postaci innego logarytmu .
Po co?
30 kwi 12:34
wredulus_pospolitus:
Nadal pytanie brzmi −−− po co?
Jest to zadanie zamknięte z matury w którym masz podane odpowiedzi. Zadanie polega na
przekształceniu logarytmu do innej postaci i tyle.
Nikogo nie interesuje jaką konkretnie wartość prezentuje sobie to wyrażenie.
30 kwi 12:44
Whitesnake : Wiem .Właśnie o to chodzi że nikogo nie interesuje
Potem przyjdzie obliczyć i rozpacz bo zabronią użyć kalkulatora (nastepna głupota)
Wie moje pytanie do Ciebie . Po co takie zadanie ?
30 kwi 12:52
chichi:
Do poprawienia umiejętności korzystania z własności i wzorów logarytmu...
30 kwi 12:54
wredulus_pospolitus:
To zadanie jest po to, aby przetestować czy uczeń zna i potrafi zastosować podstawowe własności
logarytmów w celu przejścia z jednej postaci logarytmu do innej.
Już widzę jak ktoś się pyta o dokładną wartość tego wyrażenia. Oszacowaną ... może ... ale
dokładną? O ile to nie jest potrzebne (a raczej nie będzie potrzebne) do jakiś obliczeń
praktycznych, to nikogo nie obchodzi ile to dokładne wynosi.
30 kwi 12:57
Whitesnake : Po to są wzory i własności logarytmów żeby obliczyc ich konkretną wartość . Nie sądzisz?
30 kwi 12:59
wredulus_pospolitus:
Nie sądzę
30 kwi 13:02
chichi:
Gadał dziad do obrazu, a obraz do niego ani razu... Tak do tego służą te wzory, ale chodzi o
umiejętność korzystania z własności.. Poza tym jeśli podajesz przybliżone wartości, to nie
używaj znaku równości, bo kłamiesz
30 kwi 13:03
Whitesnake : Więc każdy z nas niech zostanie przy swoim zdaniu.
30 kwi 13:03
Whitesnake : Czy przy obliczeniu np długości jakiegos boku trojkąta gdzie kąt nie jest 30o tylko 47o w
wyniku nie piszesz
a= ..... .?czy piszesz a≈.... ?.Wydaje sie ze to pierwsze . I w książkach tak jest
Także nie mów proszę że kłamię.
30 kwi 13:09
30 kwi 13:11
Whitesnake : Żeby nie przedłużać tej dyskusji (chociaż mam swoje zdanie na ten temat) przyznam Ci racje
jeśli tylko będziesz z tego zadowolony że to Ty masz rację .
30 kwi 13:17
chichi:
Zauważ, że jeśli zaznaczasz 'w przybliżeniu wynosi' można zapisać znak równości, jeśli nic nie
piszesz i wstawisz znak '=', to oznacza jakby faktyczna wartość rzeczywiście tyle wynosiła. W
matematyce powstają po to symbole, żeby unikać zapisu słownego stąd powstał symbol '≈'
pozdrawiam
30 kwi 13:20