udowodnij
WujekPa: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba a=n2 +n jest liczbą parzystą.
3 mar 17:57
victories: a=n2+n
n(n+1)
czyli masz liczbę n jako liczbę naturalną i liczbę (n+1) jako kolejną liczbę naturalną a więc
wynik z tego działania będzie na pewno dodatni
3 mar 18:01
R.W.16l: ale czy parzysty?

zał:
n∊ℕ czyli n>0 /\ n∊ℂ
teza:
a=n
2+n=2k
dowód:
n(n+1) − iloczyn dwóch kolejnych liczb
jedna jest parzysta, druga nie
liczba mnożona przez liczbę parzystą jest liczbą parzystą

sprawdź sobie
1*2=2
2*3=6
3*4=12
4*5=20
itd
3 mar 18:05
Eta:
victories ..... troszką poplątała

więc tak:
a=n
2+n= n(n+1)
n, n+1 −−− to kolejne liczby naturalne , więc wśród nich
jedna jest parzysta a druga nieparzysta
iloczyn takich liczb jest zatem liczbą parzystą
c.b.d.o
3 mar 18:08
R.W.16l: cnu a nie cbdo
3 mar 18:09
edi: c.n.u − co należało udowodnić
c.b.d.o − co było do okazania
obie formy oraz kilka innych używa się do zakończenia dowodu, ale żadna z nich nie jest
narzucana
3 mar 18:13
Noah: co bylo do okazania
3 mar 18:14
Eta:
R.W.16l wie swoje ..... a powinien wiedzieć wiecej
3 mar 18:17
Noah: hehe jak my wszyscy matematycy
3 mar 18:18
Eta:
c.n.d. −−−−−−−−− co należało dowieść

c.n.o. −−−−−−−− co należało okazać
3 mar 18:19
Noah: i jeszcze z slowem "bylo"
3 mar 18:20
R.W.16l: moja babka wpajała mi to za pomocą "Celinę Należy Udusić"

Sorry, nie znałem innej formy więc się zdziwiłem
3 mar 18:21
Noah: c.k.m −−−−− co konczy myslenie (rozumowanie) xD
3 mar 18:23
Eta:
To teraz już znasz

Nie zawsze wierz "kobietom" .... są "przewrotne"
3 mar 18:23