Objętość bryły całka podwójna
Mateusz: Za pomocą całki podwójnej obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami y = x2, y = 1,
z = 0, z = 2y
30 kwi 09:47
piotr: | | 4 | |
∫01∫x21∫02y dz dy dx = |
| |
| | 5 | |
30 kwi 09:58
jc: Zadanie niejasno ujęte.
Czy masz na myśli obszar określony nierównościami
x2 ≤ y ≤1
0 ≤ z ≤ 2y ?
Jeśli tak, to objętość = ∫−11 dx ∫x21 2y dy = ∫−11 [y2]y=x2y=1 dx
= ∫−11 (1−x4) dx = ...
30 kwi 09:59
piotr: Poprawka:
∫−11∫x21∫02y dz dy dx = 8/5
30 kwi 10:07
Mateusz: Dziękuję bardzo za pomoc
30 kwi 10:47