Oblicz (z działu: suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego)
Zocha: 32−52+72−92+112−132+...+3992−4012=
Doszłam do ustalenia części wzoru ogólengo, ale nie wiem jak zapisać, że wyraz ma być ujemny
dla nieparzystych wyrazów ciągu,
zaś dodatni dla parzystych wyrazów ciągu.
an=(an+1+2)2
I to będzie:
a1=9
a2=25 itd. a powinno być a2= −25
Ktoś ma jakiś pomysł?
30 kwi 09:07
ICSP: 32 − 52 = (3−5)(3+5) = −2*8
72 − 92 = (7−9)(7+9) = −2*16
112 − 132 = (11−13)(11+13) = −2*24
−2*8 − 2*16 − 2*24 − ... − 2*800 = −2*8(1+2+3+...+100) = ...
30 kwi 09:16
Zocha: Dziękuję pięknie! 😊
30 kwi 09:34
Mariusz:
Jak masz w dziale suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego to licz jak ICSP pokazał
choć dla mnie wygodniej byłoby zapisać wzór rekurencyjny na tę sumę
a następnie rozwiązać równanie rekurencyjne z użyciem funkcji tworzącej
Miałabyś wtedy jednak sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
2 maj 01:56