ciagi
nie rozumiem :c: 4.Podaj wzór ciągu, którego wyrazami są kolejne liczby naturalne, które a) przy dzieleniu
przez 6 dają resztę 1 b) przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2
30 kwi 00:19
nie rozumiem :c: wyszlo mi w a) a ∊ N , an = 6n + 1
b) a ∊ N , an = 5n + 2
nie mam pojecia czy poprawnie rozwiazalem to zadanie.
30 kwi 00:20
Whitesnake : Wedlug mnie dobrze tylko nie a∊N tylko n∊N
30 kwi 00:38
wredulus_pospolitus:
czy 0 ∊ N

czy nie

jeżeli tak to dobrze ... jeżeli nie to jest źle i powinno być:
a
n = 6n − 5
a
n = 5n − 3
30 kwi 04:06
janek191:
Jeżeli to mają być ciągi, to n∊ℕ+. = { 1,2,3, ... }
1) an = 6*(n −1) +1 = 6 n − 6 + 1 = 6n − 5
2) an = 5*( n −1) + 2 = 5 n −5 + 2 = 5 n − 3
30 kwi 09:16
Whitesnake : Nawet chciałem też tak liczyć
ze wzoru an= a1+(n−1)*r ale wychodziło mi dobrze i poza tym pózno w nocy .
30 kwi 09:48