ciagi
nie rozumiem :c: 3.Oblicz, ile wyrazów dodatnich i ile ujemnych oraz ile wyrazów większych od −150 ma ciąg
określony wzorem: a)an = −n2 + 25n − 150 b) an = 4n−240
29 kwi 23:48
nie rozumiem :c: wyszlo mi w a) x1 = 15, x2 = 10, a w przykladzie b) x1 = 0 v x2 = 240. nie mam pojecia czy
poprawnie rozwiazalem
29 kwi 23:49
Whitesnake : czemu x jesli ma n ?
rozwiaz nierownosc
a) −n2+25n−150>−150
b) 4n−240>−150
30 kwi 00:00
nie rozumiem :c: myslalem o zastosowaniu viete'a, ale najwyrazniej to nie o to w tym zadaniu chodzi
30 kwi 00:04
Whitesnake : i n∊N
30 kwi 00:04
nie rozumiem :c: | | 45 | |
wyszlo a) n ∊ [ 0,25 ] b) n > |
| |
| | 2 | |
30 kwi 00:12
Whitesnake : Ile wyrazow dodatnich i ujemnych
tutaj bym zrobil tak
−n2+25n−150>0 to dodatnich n=11 n=12 n=13 n=14
−n2+25n−150<0 dla ujemnych tu bedzie n=1 do n=9 i n=16 do n=∞
i tez n∊N
tak mi wyszlo
30 kwi 00:13
nie rozumiem :c: obliczales pokolei a1 a2 a3 itd. czy jaka metoda wykonales to zadanie?
30 kwi 00:18
Whitesnake : Po kolei
Ile wyrazow dodatnich
−n2+25n−150>0 po rozwiazaniu tej nierownosci
n∊(10,15)
n=10 i n=15 odpada bo ma byc >0
czyli jest n=11 n=12 n=13 n=14 czyli 4 wyrazy
Ile wyrazow ujemnych
−n2+25n−150<0
po ozwiazaniu mam n∊(−∞10)U(15 ∞)
teraz znowu n∊N bo to ciag
czyli zaczynamy od n=1 do n=9 n=10 odpada (bo dla n=10−wartosc tego ciagu wynosi 0 a ma byc
<0 0
tak samo n=15 odpada z tego samego wzgledu i zaczynamy od n=16 do n=∞
30 kwi 00:30
nie rozumiem :c: dobra teraz to ma sens, viete'a mozna jak najbardziej uzyc, tylko zle zrobilem, domkniete
nawiasy, juz nie mysle o tej porze
30 kwi 00:34
Whitesnake : Ile wyrazow wiekszych od −150
Rozwiazuje nierownosc
−n2+25n−150>−150 i n∊N
−n2+25n>0
n2−25n<0
n(n−25)<0
n∊(0,25)
n=0 i n=25 odpada
zostaje Ci n=1 do n=24 a to jest 24 wyrazy
30 kwi 00:34
Whitesnake : Wzory Viete'a po co chcesz uzywac ?
Do obliczenia miejsc zerowych ? Wedlug mnie nia ma tutaj potrzeby tego robic tylko wyliczyc z
ogolnych wzorow
30 kwi 00:50