matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz całkę przez części.
Kajtek:
∫ x
√
x+1
dx ∫ ln(1+x
2
)dx
29 kwi 21:44
Louie314:
https://prnt.sc/129oyo8
29 kwi 22:20
jc:
Pierwsza całkę liczy się z podstawowego wzoru. ∫x(x+1)
1/2
dx = ∫(x+1−1)(x+1)
1/2
dx = ∫(x+1)
3/2
dx − ∫(x+1)
1/2
dx
2
2
=
(x+1)
5/2
−
(x+1)
3/2
5
3
29 kwi 23:22