rozkład norm
HGH: Nie mogę znaleźć spójnej odpowiedzi, w rozkładzie normalnym jako drugi parametr przyjmujemy
ochylenie standardowe czy wariancje?
29 kwi 19:55
Adamm: konwencja
29 kwi 20:08
HGH: to od czego to zalezy?
29 kwi 20:12
wredulus_pospolitus:
zależy od tego co woli wykładowca
jednak zwykle zapisuje się rozklad normlany pod postacią N( μ , σ2 )
29 kwi 20:19
HGH: to jak podejsc do tego?
Przyjmij ze wyniki egzaminu maja rozkład normalny o sredniej 68 i wariancji 45. ilu sposrod 160
ucznniow uzyskalo wynik ponad 85 pkt? 32% najgorszych wynikow nie zdalo, od jakiego wyniku
test byl niezaliczany?
Liczylem jako N(68, 45) i N(68, 3√5) ale i w jednym i w drugim wychodza dziwne rzeczy
29 kwi 20:23
wredulus_pospolitus:
Wybacz ale nie rozumiem o co Ci chodzi.
Pokaż swoje przekształcenia
29 kwi 20:29
HGH: tresc zadania jak wyzej.
i policzyłem to:
w 1 przypadku jako N(68, 3√5)
i wyszlo mi ze 1osoba napisala na >85.
oraz ze od progu 64,84 pkt nie zdawało się testu.
w 2 przypadku jako N(68, 45)
i wyszlo mi, ze 58 osob napisalo na >85
oraz ze od progu 47 pkt nie zdawalo sie testu
29 kwi 20:38
wredulus_pospolitus:
OBLICZENIA
29 kwi 20:41
wredulus_pospolitus:
albo przynajmniej wypisz JAKIE wzory wykorzystałeś i co w nie podstawiałeś
29 kwi 20:42
HGH: w 1.
1− P(x<85)
1−φ(U{85−68}{3
√5)
1− φ(2,54)
1− 0,995
0.005
0.005*160 to wyszlo mi w przyblizeniu 1 osoba.
dalej
P(X<A) = 0.32
wiec a = 64,84
29 kwi 20:47
HGH: w tym identycznie tylko zamiast 3√5 dałem 45
29 kwi 20:48
HGH: w drugim* zamiast 3√5 liczyłem dla 45
29 kwi 20:49
wredulus_pospolitus:
a dlaczego raz dajesz 3
√5 a raz 45 skoro masz jasno podane:
| | X − μ | |
P(X ≤ x) = Φ( |
| ) |
| | σ | |
29 kwi 21:17
wredulus_pospolitus:
Natomiast σ = √45 = 3√5 ... koniec kropka
29 kwi 21:17
wredulus_pospolitus:
I teraz kwestia zaokrągleń
| | 85 − 68 | | 17√5 | |
1) |
| = |
| ≈ 2.53 42  = 2.53 a nie 2.54 |
| | 3√5 | | 15 | |
Więc mamy 0.007*160 = 1,12
Więc 1 osoba
Wcześniej Tobie wyszło 0 osób
29 kwi 21:24
HGH: własnie chodziło o to, że nie wiem czy mam to liczyć jako N(68, 3√5) czy N(68, 45) dlatego
rozpisalem ile mi wyszlo w 2 przypadkach ale rozumiem, ze to: N(68, 3√5) jest prawidłowe?
29 kwi 21:45
HGH: chodzi mi o to ze raz zrobilem przyklad z N(m, σ) a raz N(m, σ2) o moze tak to bedzie
czytelniejsze, i wlasnie nie wiem ktory jest poprawny
29 kwi 21:56
wredulus_pospolitus:
nie rozumiesz ... do wzoru podstawiasz σ ... czy zapiszesz rozkład normalny w postaci
N(μ,σ2) czy też N(μ,σ) nie ma żadnego wpływu na rozwiązanie bo tak czy siak σ = √45 ...
koniec kropka
30 kwi 04:04