W trapezie ABCD, AB II DC
Kuba: W trapezie ABCD, AB II DC, przekątne przecinają się w punkcie E.
Wiedząc, że pola trójkątów ABE i CDE są odpowiednio równe 90 cm2 i 40 cm2,
oblicz pole trójkąta AED.
29 kwi 16:33
chichi:
P
ΔAED=
√40*90=60 [cm
2]
29 kwi 16:45
Kuba: To jest wzór?
29 kwi 17:19
Kuba: Wiem, że to jest zależność, ale nie miałem tego na lekcjach w 2 liceum

Da się to inaczej
policzyć?
29 kwi 17:33
Nieświęty Franciszek:
miałeś podobieństwo trójkątów ? to wyprowadzisz sobie to
29 kwi 17:38
Klara:

Z podobieństwa trójkątów ABE i DCE z cechy (kkk)
w skali k
| | √P1 | |
|
| =k ⇒√P1*P2= k*P2= P3=P4 bo P3=P4=k*P2 |
| | √P2 | |
P(AED)=P
3=P
4=
√40*90= 60
i mamy ładne wzorki:
P(trapezu)= (
√P1+
√P2)
2 , P
3=P
2=
√P1*P2
==================================
29 kwi 21:28
chichi:
Fenomenalne nawet bym powiedział
29 kwi 21:44
Klara:
29 kwi 22:47