zmienna losowa
oaza: Jakby mogl ktos pomoc,bo nie moge sobie sam jakiegos dobrego zrodla znalezc zeby sie nauczyc
X− zmienna losowa o rozkladzie jednostajnym na [a,b],postać jej gęstości:
f(x) = c dla x∊[a,b],
0 dla pozostałych przypadków,c∊R
Wyznaczyc c,oraz dystrybuante X
Korzystajac z warunku ∫
+∞−∞f(x)dx = 1
1 = ∫
a−∞0dx + ∫
abcdx + ∫
∞{−
∞}0dx =....= c(b−a)
c(b−a) = 1
Dystrybuanta (3 przedzialy)
1.x∊(−
∞;a>
F(x) = ∫
x−∞0dt = 0
2.x∊(a;b>
| | 3 | | 3 | | 3 | |
F(x) = 0 + |
| ∫xadt = |
| t|xa = |
| (x−1) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
3.x∊(b;
∞)
| | 3 | | 3 | | 3 | |
F(x) = 0 + |
| ∫badt +∫xb = |
| t|ba = |
| (b−a) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
F(x) = 0 dla x∊(−
∞;0>,
Czy dobrze wyznaczona?
ICSP: | | 3 | |
Skąd wzięły się |
| podczas liczenia dystrybuanty w pkt 2)? |
| | 4 | |
Pytam bo jestem ciekaw.
Co do sprawdzenia.
Dystrybuanta to funkcja która w nieskończoności dąży do 1.
Sprawdźmy:
| | 3 | |
limx→∞ F(x) = |
| (b−a) ≠ 1 |
| | 4 | |
więc coś ewidentnie jest nie tak.
Gęstość jeszcze przejdzie:
| | 1 | |
f(x) = |
| dla x ∊ [a,b] i 0 dla pozostałych. |
| | b−a | |