Zapis
Nolan82: Dzien dobry mam takie pytanie. Czy czymś się różnią te zapisy P=(x, y) a P(x, y) bo nie raz
widzę tak w zadaniach a nie raz tak to. P to punkt o współrzędnych x i y
29 kwi 14:57
Maciess: To inne konwencje zapisu, ale generalnie oznaczają to samo. O ile P nie jest jakąś funkcją
dwoch zmiennych. Częściej spotkasz się z zapisem P=(x,y). Ten temat wzbudza wiele emocji tutaj
generalnie
29 kwi 15:21
ite: dostarczając dyskutantom i czytelnikom wiele wrażeń : )
29 kwi 16:01
Adamm: Z tego co kojarzę to argument był taki że P(x, y) jest zapisem złym i zamiast
niego powinno się stosować albo P = (x, y) albo np. P: (x, y)
29 kwi 16:22
Nolan82:
Adamm a jaki był argument na to że jest złym zapisem? Taki jak podal Maciess czy jakiś knny
29 kwi 18:55
Adamm: No ja tam to tak do końca nie pamiętam ale chyba chodziło o to że
wciska się takim np. licealistom dziwną notację. To chyba jc przeszkadzało
29 kwi 19:13
Nolan82: jc czy mógłbyś się wypowiedzieć w tym temacie jeśli jeszcze tutaj siedzisz na forum
29 kwi 19:22
matmix:
W trapezie o podstawach a ,b>0 poprowadzono odcinek równoległy do podstaw
Wyznacz długość tego odcinka wiedząc,że podzielił on trapez
na dwie części o równych polach
29 kwi 21:16
Klara:
Mogłeś/aś założyć nowy , swój wątek
29 kwi 22:49
chichi:
| | √2a2+2b2 | |
x= |
| , chyba tak powinno wyjść, ale jestem już padnięty więc mogłem się kopnąć w |
| | 2 | |
obliczeniach, niech więc jakaś dobra dusza potwierdzi czy dobrze
29 kwi 23:02
29 kwi 23:07
Klara:

Z treści zadania:
P(ABFE)=P(DCFE)
| | a+x | | b+x | | a+x | | u | |
|
| *w= |
| *u ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | b+x | | w | |
i z podobieństwa ΔBFK i ΔCFL z cechy (kkk)
| | a+x | | x−b | |
zatem |
| = |
| ⇒a2−x2=x2−b2 ⇒ 2x2=a2+b2 |
| | b+x | | a−x | |
| | a2+b2 | |
x=|EF|= √ |
| −− średnia kwadratowa długości podstaw trapezu |
| | 2 | |
=================
29 kwi 23:13
chichi:
Czyli się zgadza
29 kwi 23:31