Prawdopodobieństwo
Szkolniak: W urnie znajduje się n kul czarnych i 2n kul białych (n∊N ∧ n≥2). Losujemy jednocześnie dwie
kule. Dla jakich n prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru jest większe od
prawdopodobieństwa wylosowania dwóch kul różnych kolorów?
I w zasadzie prosiłbym tylko o sprawdzenie poprawności zapisania, obliczenie już nieważne
Ja bym zrobił tak:
zd. A − ten sam kolor
zd. B − różne kolory
I teraz musi być że P(A)>P(B):
29 kwi 14:52
wredulus_pospolitus:
Oki
albo po prostu:
29 kwi 15:20
Szkolniak: | | | |
A jeżeli potraktowałbym to jako losowanie nie | , a 3n(3n−1)? To wtedy już |A| i |B| nie |
| | |
mógłbym zapisać przy użyciu symbolu Newtona, prawda?
29 kwi 20:32
Louie314: Prawda − trzeba się opowiedzieć po jednej ze stron − albo kolejność uwzględniamy albo nie
uwzględniamy.
29 kwi 20:38
wredulus_pospolitus:
Jeżeli bierzesz kolejność pod uwagę
czyli |Ω| = 3n*(3n−1), to |B| = n*2n + 2n*n = 2*n*2n
29 kwi 20:40
Szkolniak: A jeśli mamy na przykład losowanie ze zwracaniem i powiedzmy 10 kul, to wtedy |Ω|=102 i z góry
mamy narzucone, że nie możemy używać symbolu Newtona, dobrze mówię?
Bo trochę tego nie rozumiem i miesza mi się jak nie używam symbolu Newtona, bo ten symbol o
wiele mi ułatwia robotę
29 kwi 20:45
wredulus_pospolitus:
@Szkolniak, na dobrą sprawę (chociaż będą ludzie się burzyć) ZAWSZE możesz traktować zadania
tak jakby kolejność była ważna. Wynik wyjdzie dobry.
Tak w przypadku z @20:45 z przymusu brana pod uwagę jest kolejność losowań.
29 kwi 21:32