matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Szkolniak: W urnie znajduje się n kul czarnych i 2n kul białych (n∊N ∧ n≥2). Losujemy jednocześnie dwie kule. Dla jakich n prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru jest większe od prawdopodobieństwa wylosowania dwóch kul różnych kolorów? I w zasadzie prosiłbym tylko o sprawdzenie poprawności zapisania, obliczenie już nieważne Ja bym zrobił tak:

nawias
3n
nawias
nawias
2
nawias

|Ω|=

zd. A − ten sam kolor zd. B − różne kolory

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2n
nawias
nawias
2
nawias

|A|=
+

nawias
2n
nawias
nawias
1
nawias
nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

|B|=

I teraz musi być że P(A)>P(B):

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2n
nawias
nawias
2
nawias

+

nawias
2n
nawias
nawias
1
nawias
nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

>

... itd, jest okej?

nawias
3n
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3n
nawias
nawias
2
nawias

29 kwi 14:52
wredulus_pospolitus: Oki albo po prostu:
 2n*n 
P(B) =

< 0.5

3n*(3n−1) 

2 

29 kwi 15:20
Szkolniak:

nawias
3n
nawias
nawias
2
nawias

A jeżeli potraktowałbym to jako losowanie nie
, a 3n(3n−1)? To wtedy już |A| i |B| nie

mógłbym zapisać przy użyciu symbolu Newtona, prawda?
29 kwi 20:32
Louie314: Prawda − trzeba się opowiedzieć po jednej ze stron − albo kolejność uwzględniamy albo nie uwzględniamy.
29 kwi 20:38
wredulus_pospolitus: Jeżeli bierzesz kolejność pod uwagę czyli |Ω| = 3n*(3n−1), to |B| = n*2n + 2n*n = 2*n*2n
29 kwi 20:40
Szkolniak: A jeśli mamy na przykład losowanie ze zwracaniem i powiedzmy 10 kul, to wtedy |Ω|=102 i z góry mamy narzucone, że nie możemy używać symbolu Newtona, dobrze mówię? Bo trochę tego nie rozumiem i miesza mi się jak nie używam symbolu Newtona, bo ten symbol o wiele mi ułatwia robotę
29 kwi 20:45
wredulus_pospolitus: @Szkolniak, na dobrą sprawę (chociaż będą ludzie się burzyć) ZAWSZE możesz traktować zadania tak jakby kolejność była ważna. Wynik wyjdzie dobry. Tak w przypadku z @20:45 z przymusu brana pod uwagę jest kolejność losowań.
29 kwi 21:32