Równania
rrr: Witam, pomoże ktoś nakreślić mi sposób rozwiązania tych dwóch równań
29 kwi 12:14
rrr: y'=t'x+t
Nie mogę wyznaczyć t po zrobieniu całek, zweryfikuje ktoś?
| | dy | | y | | y | |
b) |
| 3 |
| −2−2√ |
| −1 Pytanie jak uwzględnić wartość bezwzględną z x |
| | dx | | x | | x | |
wyciągniętego z pierwiastka.
y'=t'x+t
tix+t=3t−2−2
√t−1
Tutaj podobna sytuacja, sprawdzi ktoś poprawność obliczeń?
29 kwi 13:09
jc: (x2+2xy)y' = y2
y=xt, y'=xt' + t
(x2+2x2t)(xt' + t) = x2t2
(1+2t)(xt' + t) = t2
(1+2t)xt' = −t(1+t)2
[1/t + 1/(1+t)]t' = −1/x
ln|t| + ln|1+t| = − ln |Cx|
xt(1+t)=C
y(1+y/x)=C
29 kwi 13:27
29 kwi 14:04
jc: Jak uzyskałeś 4 linię?
29 kwi 14:29
rrr: | | dt | | dx | |
Faktycznie, czyli powinno być ∫ |
| =∫ |
| |
| | | | x | |
Pytanie jak to rozwikłać?
29 kwi 15:19
jc: Wykonaj starannie kilka działań lub spójrz niżej:
(x
2+2x
2t)(xt' + t) = x
2t
2
(1+2t)(xt' + t) = t
2
(1+2t)xt' = −t(1+t)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[ |
| + |
| ]t' = − |
| |
| | t | | 1+t | | x | |
Teraz całkujesz
ln|t| + ln|1+t| = − ln|x/C|
t(1+t)x=C
t=y/x
y(1+y/x)=C
y
2 + xy − Cx=0
29 kwi 15:35
rrr: A można liczyć na rozjaśnienie sytuacji w podpunkcie b?
29 kwi 16:01
jc:
t−1=u
2
dt = 2udu
| | du | |
całka = ∫ |
| = ln|u−1| = ln |√t−1−1| = ln |Cx| |
| | u−1 | |
√t−1 − 1 = Cx
t=1 + (1+Cx)
2
y = x(1 + (1+Cx)
2)
ale sprawdź, bo liczyłem na ekranie.
29 kwi 16:35
rrr: Dzięki wielkie, jeszcze putanie czy mój wpis o 13 09 dotyczący punktu b jest na pewno dobry?
29 kwi 17:17
jc: Tak, a powyżej masz dokończenie.
29 kwi 17:50
29 kwi 19:09