Wykaż, że
matmix: Wykaż, że stosunek pola koła, do pola trójkąta prostokątnego równoramiennego wpisanego w to
koło wynosi π.
Potrafię dojść do poprawnego wyniku w tym zadaniu, nie rozumiem natomiast jednego stwierdzenia
zaprezentowanego na stronie, z której pochodzi −
https://zdajmyto.pl .
W rozwiązaniu pojawia się:
Ponieważ a>0, to otrzymujemy:
a=r
√2.
a jest długością boku, wiadomo, że dodatnie, a nie ujemne, czy napisanie czegoś takiego jest
konieczne?
tutaj link bezpośredni do rozwiązania, o którym wspominam −
https://zdajmyto.pl/arkusze/4/28
Czy na maturze muszę mając na przykład:
r
2 = 4 i wiedząc wcześniej, że r > 0 muszę pisać
r = 2 albo r = −2 i potem pisać, że tylko r = 2 jest ok... ?
29 kwi 10:01
wredulus_pospolitus:
mamy trójkąt prostokątny wpisany w okrąg −−−> wniosek: przeciwprostokątna = średnicy = 2r
mamy trójkąt prostokątny równoramienny −−−> wniosek: boki mają długość a, a, 2r
z tw. Pitagorasa mamy więc: a2 + a2 = (2r)2 −−−> wniosek: a = √2r (bo a>0)
29 kwi 10:25
wredulus_pospolitus:
na maturze mając r2 = 4 i widząc, że masz r>0 musisz napisać coś w stylu:
r2 = 4
wiemy, że r> 0
r = 2
29 kwi 10:25
wredulus_pospolitus:
jednak równie dobrze możesz napisać:
r2 = 4
r = 2 lub r = −2 (nie należy do dziedziny rozwiązań / sprzeczne, r>0)
29 kwi 10:27
matmix: dziękuję za obszerne wyjaśnienie
29 kwi 11:03
Klara:
| | 1 | |
Pk= πR2 , P(ΔABC)= |
| *2R*R = R2 |
| | 2 | |
i po ptokach
29 kwi 14:31
matmix: ooo i to jest fajne rozwiązanie!
Dzięki!
29 kwi 14:33