pr
dzonypieczony: | | 12 | |
Wiedząc, że tgα = |
| , wyznacz wartość liczby sin 2α . Wynik przedstaw w postaci ułamka |
| | 5 | |
zwykłego nieskracalnego. Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności licznika otrzymanego
ułamka
i kolejne zadanko którego nie mogę zrobić, jak ktoś może pomóc to byłbym wdzięczny, z góry
dzięki, jak na ten moment lecę spać.
getin:
Rozważmy trójkąt pitagorejski o bokach 5, 12, 13 z kątem α naprzeciwko przyprostokątnej o
długości 12
Wówczas
| | 12 | | 5 | | 120 | |
sin2α = 2sinα*cosα = 2* |
| * |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 169 | |
Odp.
120