ciagi
:):):): suma wyrazow 6 i 8 pewnego ciagu arytmetycznego jest rowna 40, a iloczyn wyrazow 2 i 3 tez jest
rowny 40...wyznacz ten ciag
3 mar 17:55
Noah:
a6+a8=40
a2a3=40
a6=a1+5r
a8=a1+7r
a2=a1+r
a3=a1+2r
widzisz to teraz?
3 mar 18:03
:):):): ale ja do tego momentu doszlam..ale dalej juz nie mooge ruszyc
3 mar 18:23
3 mar 18:28
3 mar 18:32
Noah: a wiec
3 mar 18:33
Noah: pierwsze rownanie
a
1+5r+a
1+7r=40 =>2a
1+12r=40 /:2
teraz drugie rownanie
(a
1=r)(a
1+3r)=40 =>a
12+4ra
1+3r
2=40
wyznazone r wstawiasz do drugiego rownania i liczysz delte pamietaj ze pierwiasteki musza byc
dodatnie jesli wyjdzie ci ktorys ujemny odrzucasz i z wyniku obliczasz r dziekuje dorbanoc
jestem juz zmeczony
3 mar 18:38