Przekształcenia izometryczne
Don't For Me: Mam w podręczniku Janowskiego dwa zadania dla mnie trochę trudne (3 zrobiłem były łatwiejsze )
Zadanie nr 1 najpierw
Figura składa się z pięciu punktów A B C D E
Określamy przekształcenie T tej figury na siebie w następujący sposób B=T(A), C=T(B)
,A=T(C),D=T(E), E=T(B)
Uzasadnić że przekształcenie T jest odwracalne
Wskazać przekształcenie odwrotne T−1
Wykonać przekształcenie TT(piszemy je krótko T2
29 kwi 00:59
Maciess: Dobrze przepisałes? Na pewno powinno byc E=T(B)?
29 kwi 08:42
Don't For Me: Tak dobrze .
Z tym że muszę jeszcze raz wrócić do teorii
29 kwi 08:52
Maciess: A jak rozumiesz napis
C=T(B) i E=T(B)
?
29 kwi 08:54
Don't For Me: W ksiązce jest napisane ze będzie to przekształcenie gdzie obrazem punktu B w tym
przekształceniu jest punkt C
To samo obrazem punktu B w tym przekształceniu jest punkt E E=T(B)
29 kwi 09:00
Don't For Me: Maciess
Przepraszam ale za pól godzinki musze pilnie wyjechać i wroce koło 13
Dlatego nie chcialbym takiej sytuacji gdy Ty coś napiszesz a ja nie bede dlugo odpowiadał
Wiec jesli bedziesz pozniej na forum i bedziez chcial ewentualnie pomoc to bardzo chetnie
przyjme pomoc
29 kwi 09:09
Maciess:

A jak masz zdefiniowane przekształcenie figury? Chodzi mi o to, że jeden punkt przechodzi na
dwa różne (nie możemy ich utożsamić, bo figura składa się wtedy z 4 punktów) punkty i czy tu
nie mamy problemu.
29 kwi 09:10
Maciess: Spoko, potem zajrzę. Może w międzyczasie ktoś lepiej wyjaśni, bo pewnie jak zwykle coś mieszam
29 kwi 09:11
Adamm: T(B) = C = E no coś nie halo
29 kwi 10:05
29 kwi 14:35
klub dawnej książki:
a nie ma na końcu erraty? i jakiejś poprawki do tego zadania?
29 kwi 14:38
Don't For Me: Nic takiego nie ma
Jak pisałem muszę jeszcze raz przeczytać i zrozumieć teorię .
Albo zostawię to w cholere .
29 kwi 14:41
Don't For Me: Wielka szkoda że nie ma już na forum PW
On znał ten podręcznik .
29 kwi 21:01
janek191:
Wg. mnie w treści tego zadania jest błąd.
C = T(B) i E = T( B)
T nie jest różnowartościowe, więc nie może być odwracalne.
29 kwi 21:11
Don't For Me: Witam

Może o to chodzi?
29 kwi 21:17