układ równań Gauss
Witam: Mam pytanie dotyczące rozwiązywanie układu równań metodą Gaussa.
W przykładzie poniżej po zamienieniu kolumny 3 z 1, wychodzi mi inny wynik niż jest w
odpowiedziach i stąd moje pytanie, dlaczego nie mogę zamienić tych dwóch kolumn?
| ⎧ | 2x + 3y − z = −2 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | x + 2y − 2z = 1 | |
29 kwi 00:56
Witam: po wszystkich zamianach macierz mi wychodzi:
z y x
−1 3 2 −2
0 −4 −3 5
i z tego wychodzi, że
x = parametr
co jest błędem
a kiedy policzyłem bez zamiany kolumny wychodzi mi, że
z = parametr
czyli poprawnie
29 kwi 01:07
jc: W tym układzie każda niewiadoma może być parametrem, ale jak wybierzesz z, nie będziesz
miał ułamków.
29 kwi 07:52