Eta, Mila pomocy błagam, twierdzenie sinusów
kasztan matematyczny: Wykaż, że w trójkącie o bokach a,b,c oraz leżących odpowiednio naprzeciw nich kątach o miarach
α,β,δ spełniona jest równość (a2−b2)/c2=sin(α−β)/sinδ
28 kwi 23:17
Klara:
W trójkacie : sinδ= sin(α+β)
a
2=4R
2sin
2α
b
2=4R
2sin
2β
c
2=4R
2sin
2δ
| | sin2α−sin2β | | sin(α−β)*sin(α+β) | | sin(α−β) | |
L= |
| = |
| = |
| =P |
| | sin2δ | | sin2δ | | sinδ | |
28 kwi 23:27
kasztan: świetny dowodzik a do tego chyba jakieś pokrewieństwo mamy
29 kwi 00:47