trygonometria
Konradooo: W trójkącie prostokątnym sin α= 57 wówczas długość boku AB jest równa.
28 kwi 21:25
Maciess: To troche za mało informacji mamy. Nie było tam jakiegos rysunku z oznaczeniami?
28 kwi 21:27
Saizou :
Długości boków nie będą wyznaczone jednoznacznie, tzn. jest nieskończenie wiele
| | 5 | |
trójkątów prostokątnych dla których sinα = |
| . |
| | 7 | |
PS. Przepisz dokładnie treść zadania.
28 kwi 21:28
Konradooo:

Przepraszam już daje
28 kwi 21:35
Don't For Me: cosα=
√1−sin2α
AB= cosα*BC
28 kwi 21:40
Mila:
II sposób
| | 5 | | |AC| | |
sinα= |
| = |
| ⇔|AC|=15 |
| | 7 | | 21 | |
21
2=15
2+|AB|
2
AB
2=441−225
|AB|
2=216
|AB|=6
√6
====
28 kwi 22:44