W trójkąt o bokach długości 4cm, 5cm, 6cm wpisano okrąg
Annie: W trójkąt o bokach długości 4cm, 5cm, 6cm wpisano okrąg. Oblicz długości odcinków, na jakie
punkty styczności tego okręgu z bokami trójkąta podzieliły te boki. Gdyby ktoś mi to
przejrzyście rozrysował i napisał z jakich twierdzeń skorzystał to byłabym bardzo wdzięczna
28 kwi 19:58
Annie:
28 kwi 20:00
Klara:

tw. o odcinkach stycznych, które mają równe długości
2a+2b+2c=15
a+b+c=7,5 ⇒ 6+c=7,5 ⇒ c=1,5
to b= 4−c ⇒ b=2,5
a= 5−c ⇒ a= 2,5
28 kwi 20:29
janek191:

Mamy
y = x
5 − x = 6 − z
4 − y = z
5 − y = 6 − z
4 − y = z
5 − 4 − y + y = 6 − 2 z
1 = 6 −2 z
2 z = 5
z = 2,5
======
y = 4 − z = 1,5
============
x = y = 1,5
==========
więc
AB = 1,5 + 3,5
BC = 2,5 + 3,5
AC = 1,5 + 2,5
28 kwi 20:39
Annie: dziękuję bardzo

<3
28 kwi 20:44