pr
dzonypieczony: Równanie 2 sin2 x +sin x = 2:
a) nie ma rozwiązań rzeczywistych
b) ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste
c) ma dokładnie dwa rozwiązania rzeczywiste
d) ma nieskończenie wiele rozwiązań rzeczywistych
ktoś wytłumaczy dlaczego odp. d ? zrobiłem metodą zmiennej t za sinx i wyszlo mi jedynie t2=1,
∊<−1;1>
28 kwi 19:45
28 kwi 19:50
dzonypieczony: co
28 kwi 19:52
Don't For Me: Co co?
28 kwi 19:53
dzonypieczony: Mógłbyś wytłumaczyć ?
28 kwi 19:53
dzonypieczony: jakby nic mi to nie mowi jak narazie
28 kwi 19:54
Don't For Me: OK.
Równania nie rozwiązywalem .Polegam na Tobie
Zrobiłeś podstawienie wiec po wyliczeniu t wracasz do tego podstawienia
t=sinx −takie zrobilesś
sinx=1
| | π | |
a sinx=1 dla x= |
| +2kπ i k∊C |
| | 2 | |
Spójrz na wykres f(x)=y=sin(x)
28 kwi 19:57
dzonypieczony: a no takkkkkkkkkk zapomnialem ze musze wrocic do sinx ze zmiennej dobra dzieki
28 kwi 19:58
Don't For Me: | | π | | π | |
Dlatego nieskończenie wiele gdyz sinx=1 nie tylko dla x= |
| tylko x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 19:59
Mariusz:
2 sin
2 x +sin x − 2 =0
28 kwi 21:35
Don't For Me: | | −1−√17 | |
Wydaje sie że skoro |
| <−1 nie oznacza tego x∉R |
| | 4 | |
Nie należy tylko do zbioru rozwiązań
28 kwi 22:06
chichi:
A czymże jest 'x' ?
28 kwi 22:09
Don't For Me: Chodzi o to że jak sie przedobrzy to potem coś takiego wychodzi
Jest to liczba ktora jak najbardziej jest liczbą rzeczywistą
28 kwi 22:13
ABC: żeby odpowiedzieć na to pytanie wystarczy własność Darboux i okresowość , nie trzeba wcale
rozwiązywać równania
28 kwi 22:16
Mariusz:
Dla zespolonego x sinx może być mniejszy od jedynki
ale dla rzeczywistego już nie
chichi jak tam u ciebie znajomość liczb zespolonych ?
28 kwi 22:17
Don't For Me: Proszę odpowiedzieć na pytanie czy włsność Darboux jest w progranie liceum ?
28 kwi 22:18
ABC:
jest
28 kwi 22:19
Don't For Me: Dziękuje .
28 kwi 22:21
Mariusz:
* w poprzednim moim wpisie miało być mniejszy od minus jedynki
28 kwi 22:22
Filip: dla zespolonego x sinx to moze byc nawet rowny 2
28 kwi 22:27