Dwiekropki: Wyznacz x tak by log62, x, log618 tworzyły w podanej kolejności ciąg arytmetyczny..
Moje rozwiązanie jest błędne, tylko nie wiem dlaczego.. Proszę o pomoc bo obawiam się, że
inaczej będę miała nieprzespaną noc. : )
Więc:
a1= log62
a2= log62 + r ⇒ x= log62 + r ⇒r= x - log62
a3= log62 + 2r ⇒ log618= log62 + 2r
więc : log618= log62 + 2(x - log62)
log618- log62 + 2log62 = 2x
log69*2=2x
log618=2x
62x=18
no i już jest źle.. bo x ma być = 1
20 lis 23:20
Dwiekropki: o jaa.. sama znalazłam chyba sobie błąd..
log618- log62 + log64 = 2x
log69*4=2x
62x=36
czyli mam xD
20 lis 23:26
Basia:
można prościej
w ciagu arytmetycznym
an=(an-1+an+1)/2
x=(log62+log618)/2
x=log6(2*18)/2
x==log636
x=2/2
x=1
26 lis 08:46