pr
dzonypieczony: liczba cos
475 − sin
475 jest równa:
| | 7 | | √3 | |
mi wychodzi |
| a w odpowiedziach mam że powinno wyjść − |
| nie wiem jakim cudem, ma |
| | 8 | | 2 | |
ktoś jakieś pomysły
28 kwi 18:26
ICSP: cos
4x − sin
4x = (cos
2x − sin
2x)(cos
2x + sin
2x) = cos2x
x = 75
28 kwi 18:34
janek191:
w = (cos
2 75
o − sin
2 75
o)( cos
2 75
o + sin
2 75
o) =
= (cos 75
o − sin 75
o)*( cos 75
o + sin 75
o) =
=
√2 cos 120
o*
√2 sin 120
o = 2*cos 30
o*( −sin 30
o) =
| | √3 | | √3 | |
= 2* |
| *(− 0,5) = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 18:35
janek191:
Alem się naliczył
28 kwi 18:36
dzonypieczony: a czemu mój sposób jest błędny?
| | 1 | |
cos475−sin475= (cos275−sin275)2 +2cos275sin275= cos2(2*75)+ |
| 4cos275sin275 |
| | 2 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | |
=cos2150+ |
| (2sin75cos75)2= (− |
| )2+ |
| (sin2150)2= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 kwi 18:39
ICSP: a4 − b4 ≠ (a2 − b2)2 + 2a2b2
28 kwi 18:44
dzonypieczony: a no tak bo jest −b4, a nie +b4
28 kwi 18:47
dzonypieczony: dobra dzieki wielkie
28 kwi 18:47