przedstaw w postaci trygonometrycznej
xyzzz: przedstaw w postaci trygonometrycznej
28 kwi 17:09
jc: Podnieś do kwadratu.
O, to zadanie, gdzie ważne są ćwiartki. Mamy dwie możliwości wyboru argumentu z,
ale tylko jedna jest prawidłowa.
28 kwi 18:07
janek191:
Może tak:
I z I =
√2
| | 0,5 + 0,5 √3 | | √2 + √6 | |
cos α = |
| = |
| |
| | √2 | | 4 | |
| | 0,5 − 0,5√3 | | √2 − √6 | |
sin α = |
| = |
| |
| | √2 | | 4 | |
więc
α = 105
o
z =
√2*( cos 105
o + i sin 105
o)
28 kwi 18:14
jc:
z2 = √3 − i
Argument z2 = −30o
argument z = −15o lub −15o+180o
z leży w 4 ćwiartce, dlatego
argument z=−15o
moduł z = √2
28 kwi 19:14
janek191:
Faktycznie z leży w IV ćwiartce
28 kwi 20:54