naszkicuj wykres funkcji okresowej f o okresie T = 2, wiedząc ze przedziale <-1,
Krystian: naszkicuj wykres funkcji okresowej f o okresie T = 2, wiedząc ze przedziale <−1,1) pokrywa się
on z wykresem funkcji g.
a) g(x)=|x|
b) g(x)=x
c) g(x)=1−x2
d) g(x)=3/2x3
I wiem o co chodzi, ale jak narysować wykres? Bo w odpowiedziach mam czasem fale, czasem takie
zygzaki odwrócone, czasem fale a czasem kreski ukośne. Ja to rysowałem po prostu zwykłą kreskę
no ale źle.
28 kwi 15:56
Szkolniak: Na początku ja bym wyobraził sobie jak wygląda dana funkcja w tym przedziale <−1;1>, a potem po
prostu ją tak jakby powtarzasz w −
∞ i +
∞.
W podpunkcie 'a' f(−1)=f(1) i wtedy kropki zamalowane, ale w innych funkcjach niekoniecznie
może tak być, więc wtedy zostawiasz kropkę otwartą i powtarzasz dalej wykres funkcji
Tak ja bym zrobił ten pierwszy podpunkt:
https://zapodaj.net/85dc0ff023cdb.png.html
28 kwi 17:27
Krystian: ok dziękuję
28 kwi 21:11