Trójkąt, pole
Szkolniak: W trójkącie, którego podstawa ma długość 15 cm, poprowadzono odcinek równoległy do podstawy.
Pole otrzymanego trapezu stanowi 75% pola trójkąta. Oblicz długość tego odcinka.
Policzyłem to i byłbym wdzięczny gdyby ktoś potwierdził mój wynik − wyszło mi że długość jest
równa 7,5.
Jeśli trzeba to zamieszczę swoje rozwiązanie.
28 kwi 15:13
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
skala podobieństwa POLA trójkątów: k2 = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
stąd podobieństwo odcinków jest w skali: k = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
więc nasz szukany odcinek ma długość |
| *15 = 7.5 |
| | 2 | |
jest dobrze
28 kwi 15:15
Szkolniak: O wiele szybciej to zrobiłeś, bo ja trochę inaczej do tego podszedłem i wyszło mi aż równanie
kwadratowe z 'x', gdzie x to ten bok. Dzięki wielkie!
28 kwi 15:19