matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania trygonometryczne. Proszę o pomoc dla mnie to kosmos :)
Martyna :
Rozwiąż równanie: a) tg ( 2x +
π
2
) = −1 b) ctg ( x −
π
2
) = 1
3 mar 17:41
Martyna:
proszę o pomoc
:(
3 mar 18:57
damian:
π
a) tg(2x +
) = −1
2
π
π
2x +
= −
+ kπ
2
4
π
π
2x =
+ k
/:2
4
2
π
π
x =
+ k
8
2
π
b) ctg(x −
) = 1
2
π
π
x −
=
+kπ
2
4
3π
x =
+ kπ
4
3 mar 19:26
Martyna:
dzięki
3 mar 22:00