kombinatoryka
daeo: Ile jest ciągów 20− cyfrowych, w których suma cyfr wynosi 5?
28 kwi 14:13
wredulus_pospolitus:
Hasło: kombinacje z powtórzeniami
28 kwi 14:34
wredulus_pospolitus:
to nie tego zadania miało się tyczyć to hasło
28 kwi 14:41
wredulus_pospolitus:
Suma cyfr = 5, jakie mamy możliwości:
| | | | | |
a) raz 5 i same 0 −−−> | * | = 20 sposobów |
| | | |
| | | | | | | |
b) raz 4, raz 1 i same 0 −−−> | * | * | = 380 sposobów |
| | | | |
c) raz 3, raz 2 i same 0 −−−> 380 sposobów (analogicznie jak b)
| | | | | | | |
d) raz 3, dwa razy 1 i same 0 −−> | * | * | = 3'420 sposobów |
| | | | |
| | | | | | | |
e) raz 2, trzy razy 1 i same 0 −−−> | * | * | = 19'380 sposobów |
| | | | |
f) dwa razy 2, raz 1 i same 0 −−−> 3'420 sposobów (analogicznie jak d)
sumujesz i gotowe
28 kwi 14:45
Filip: widze ze stawiasz ''', tez tak zaczalem robic, bo ciezki mi sie niektore liczby czytalo
28 kwi 15:22