ciągi
ja: W trzywyrazowym ciągu geometrycznym spełniona jest nierówność a1+a2+a3=21/4 . Wyrazy
a1,a2,a3 są odpowiednio − czwartym, drugim i pierwszym wyrazem rosnącego ciągu
arytmetycznego. Oblicz a1
Doszedłem do momentu, w którym zapisałem wszystko jako
a3 = b1
a2 = b1+r
a1 = b1 +3r
Potem zapisałem równania
(b1+r)2=(b1+3r)*b1
3b1+4r = 21/4
Wynikiem tutaj jest r = a3 i a1=3 , ale po rozwiązaniu tego układu równań nic takiego mi nie
wychodzi, gdzie robie błąd?
28 kwi 13:22
ICSP: zamiast b
1 będę pisał b.
b
2 +2br + r
2 = b
2 + 3br
br − r
2 = 0
r = 0 v b = r
Jeśli r = 0 to ciąg nie jest rosnący.
Jeśli b = r
a
3 = b = r
a
1 = b + 3r = 4r = 3
28 kwi 13:28
ja: A jeśli chciałbym zrobić to poprzez wyznaczenie r i podstawienie do pierwszego równania, to
| | 21 | | 3 | |
również powinno wyjść i wtedy r = |
| − |
| b1 ? |
| | 16 | | 4 | |
28 kwi 13:34
ICSP: Też wyjdzie.
Tylko jak wyżej polecam przed podstawieniem uprościć pierwsze równanie.
28 kwi 13:38
ja: Dziękuję bardzo
28 kwi 13:42