wielomiany
krupnik: Jak rozwiązać tę nierówność?
4m3+9m2−9<0
28 kwi 13:08
krupnik: nawet photomath sobie nie radzi xD
28 kwi 13:46
ICSP: Skąd otrzymałeś taką nierówność?
28 kwi 14:15
Hmmm...: Dołączam się do pytania ICSP.
Wyjdzie jakiś ułamek, ale podobnego równania jeszcze nie widziałem.

Edit: Lol te animowane emotikony wyglądają strasznie.
28 kwi 14:22
Mariusz:
4m
3+9m
2−9=0
8m
3+18m
2−18=0
| | 3 | | 27 | | 27 | |
(2m+ |
| )3=8m3+18m2+ |
| m+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 27 | | 27 | | 27 | | 81 | |
(2m+ |
| )3− |
| (2m+ |
| )=(8m3+18m2+ |
| m+ |
| )− |
| m− |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 27 | |
(2m+ |
| )3− |
| (2m+ |
| )=8m3+18m2− |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 45 | |
(2m+ |
| )3− |
| (2m+ |
| )− |
| =0 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Teraz masz takie możliwości
Podstawienie y = u + v
albo
przekształcenie Vieta
Pomnóżmy to równanie obustronnie przez z
3
| | 9 | | 27 | | 9 | | 45 | |
(− |
| −z2)3− |
| z2(− |
| −z2)− |
| z3=0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 27 | | 243 | | 729 | | 27 | | 243 | | 45 | |
−(z6+ |
| z4+ |
| z2+ |
| )−(− |
| z4− |
| z2)− |
| z3=0 |
| | 4 | | 16 | | 64 | | 4 | | 16 | | 4 | |
| | 45 | | 2025 | | 729 | |
(z3+ |
| )2− |
| + |
| =0 |
| | 8 | | 64 | | 64 | |
| | 45 | | 36 | | 45 | | 36 | |
(z3+ |
| − |
| )(z3+ |
| + |
| )=0 |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
28 kwi 14:27
Louie314: To jest zwykłe równanie sześcienne, trzeba najpierw sprowadzić do postaci kanonicznej (przez
podstawienie), a potem obliczyć pierwiastek (są na to wzory). Odpowiedź to:
Mariusz potrafi sprawnie rozkładać takie wielomiany.
28 kwi 14:32
Szkolniak: Ja obstawiam że coś poszło nie tak i ta nierówność powinna inaczej wyglądać
28 kwi 14:37
Mariusz:
Louie przy czym osobiście preferuje podstawienie y=u+v
ale chciałem pokazać że przekształceniem Vieta też można
Ci co używają przekształcenia Vieta muszą uważać na możliwe dzielenie przez zero
Tak ja tutaj rozwiązałem tylko równanie
pozostałe pierwiastki są najprawdopodobniej zespolone
28 kwi 14:38
28 kwi 14:43
ICSP: tylko współczynnik przy m2 się nie zgadza, więc jeżeli szukasz błędu skup się właśnie na nim.
Zamiast:
4m3+9m2−9<0
powinno być:
4m3 + 13m − 9 < 0
28 kwi 14:48
krupnik: Tak, wiem, właśnie sobie to teraz wymnożyłam
Ale ehh, pogubić się można w tych plusach i minusach xD
28 kwi 14:51
wredulus_pospolitus:
@Hmmmm −−− Ty pewnie nie kojarzysz, ale te emotki to na gg były (Gadu−Gadu taki tam
komunikator, który ledwo zipie obecnie, ale kiedyś był bardzo popularny)
28 kwi 14:52
Mariusz:
x2+(m+1)x−m2+1=0
x13+x23>−7x1x2
Chcą aby równanie miało dwa różne pierwiastki rzeczywiste więc
(m+1)2−4(−m2+1) > 0
(m+1)2+4(m+1)(m−1) > 0
(m+1)((m+1)+4(m−1)) > 0
(m+1)(5m−4) > 0
Zanim skorzystamy z wzorów Vieta przekształćmy trochę tę nierówność
Gdybyś wiedział(a) co nieco o funkcjach symetrycznych to byłoby wygodniej
(Tutaj zadziałałyby wzory Newtona na sumę potęg)
x13+x23>−7x1x2
x13+x23 + 7x1x2 > 0
(x1+x2)3−3x1x2(x1+x2)+7x1x2 > 0
Z wzorów Vieta masz że
x1+x2 = −m−1
x1x2 = −m2+1
(−m−1)3−3(−m2+1)(−m−1)+7(−m2+1) > 0
−(m+1)3−3(m+1)(m2−1) − 7(m2−1) > 0
(m+1)3+3(m+1)(m2−1)+7(m2−1) < 0
(m+1)3+3(m+1)(m2−1)+7(m+1)(m−1) < 0
(m+1)((m+1)2+3(m2−1)+7(m−1)) < 0
(m+1)(m2+2m+1+3m2−3+7m−7) < 0
(m+1)(4m2+9m−9) < 0
Teraz masz dwie nierówności
(m+1)(4m2+9m−9) < 0
(m+1)(5m−4) > 0
i po ich rozwiązaniu bierzesz część wspólną
28 kwi 15:28
chichi:
Cześć @
Mariusz masz może jeszcze na podorędziu tego pdf'a, w którym opisany jest sposób
rozumowania z
14:27, dzięki
28 kwi 16:24
28 kwi 16:28
Mariusz:
Przeczytaj ten drugi plik pdf (w tym pierwszym może cię zainteresować tylko strona 37)
i jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz
28 kwi 16:42
chichi:
Okej dzięki, będę pisał w razie pytań
28 kwi 16:43
Mariusz:
Jeżeli chodzi o mnie to najwcześniej w sobotę, no może w piątek wieczorem
mógłbym odpowiedzieć na twoje pytania ale tutaj ludzie wiedzą jak te równania rozwiązywać
chichi jak tam u ciebie znajomość liczb zespolonych ?
Jeśli je znasz to można ich użyć do rozwiązania tzw przypadku nieprzywiedlnego
a jeśli nie to będziemy musieli ograniczyć się do twojej wiedzy z trygonometrii
i wiadomości o funkcjach tak aby zdefiniować funkcję odwrotną do trygonometrycznej
U Krysickiego i Włodarskiego masz dość ciekawe przykłady
Napisałem też programiki w Javie
Jeden losuje współczynniki a drugi rozwiązuje takie równania
Oto kod programu losującego współczynniki
https://ghostbin.co/paste/mx35dm
28 kwi 19:45