pochodna funkcji
krupnik: | | rP | |
Jak wyznaczyć pochodną z takiej funkcji? V(r) = |
| − πr3 |
| | 2 | |
Chodzi mi o to który wzór użyć
28 kwi 11:49
Japońska podróba 6-latka: względem r to jest wielomian stopnia trzeciego
28 kwi 11:51
28 kwi 11:51
krupnik: Rozpisałam sobie to tak ale coś źle mi wychodzi:
| | rP−2πr3 | | −2πr3+Pr | |
V(r) = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −6πr2 + P | |
V'(r) = |
| = −3πr2+P |
| | 2 | |
28 kwi 11:54
krupnik: Chyba już wiem gdzie mam błąd, czy w liczniku zamiast 2 powinna być 4?
28 kwi 11:57
krupnik: Chyba jednak nie xD
28 kwi 11:59
janek191:
O 11.49 było dobrze.
28 kwi 12:01
janek191:
f(x) = a x ⇒ f '(x) = a
f(x) = xn ⇒ f '(x) = n *xn−1
28 kwi 12:02
krupnik: Po prostu źle zrobiłam, że sobie skróciłam szóstkę z dwójką mając dodawanie, już rozumiem,
dziękuję
28 kwi 12:04