równania trygonometryczne
ewka: Rozwiąż sinx + √3cosx = √2
Proszę o pomoc.
3 mar 17:41
Eta:
Dzielimy równanie obustronnie przez 2
| | √3 | | √2 | |
12*sinx + |
| *cosx= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
cosπ3*sinx + sinπ3*cosx = |
|
|
| | 2 | |
x+
π3=
π4+ 2kπ v x+
π3= π−
π4+2kπ , k€C
dokończ
3 mar 17:48
ewka: | | π | |
a skąd wzięło się : cos |
| *sinx ? bo nie bardzo rozumiem  |
| | 3 | |
3 mar 17:53
Eta:
A ile wynosi cos
π3= cos60
o =
12
wiesz już teraz ?
3 mar 17:55
ewka: aaa.. ok dziękuję bardzo
3 mar 17:56